home home Επικοινωνία Δημοσιεύσεις Νέα Βιογραφικό

«Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη..»

26/8/2018

"Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι η απούσα πολιτεία, που τόσα χρόνια επιλέγει να μην κάνει τίποτα.."

Τα συμφέροντα συνήθως κρύβονται μέσα σε οπισθοδρομικές συμπεριφορές που έχουν επιβληθεί σιωπηλά και ύπουλα, χρησιμοποιώντας τα ήθη και τα έθιμα της εκάστοτε κοινωνίας ή κοινωνικής ομάδας. Με αυτό το τρόπο, τα μέλη της κοινωνικής ομάδας στόχου, γίνονται πλήρως ελεγχόμενα και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αντίδρασης, καθώς, το προσχηματικό άβατο των εθίμων δεν δίνει τη δυνατότητα αμφισβήτησης της συμπεριφοράς.

Ακόμα και σήμερα, υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που επικροτούν και προωθούν το γάμο των κοριτσιών σε ηλικία 13 και 14 ετών.
Αυτές οι κοινωνικές ομάδες κληρονόμησαν ένα έθιμο που με τη σειρά τους θα αφήσουν στη επόμενη γενιά. Τα κίνητρα κινούνται γύρω από τις οικογενειακές αξίες και αρχές. Έτσι είναι το σωστό και το καλό για τα παιδιά τους. Έτσι έμαθαν και έτσι πράττουν. 
Είναι η άγνοια των επιπτώσεων και η έλλειψη παιδείας που κάνει αυτές τις κοινωνικές ομάδες να έχουν αυτή την ατέρμονη συμπεριφορά. Στην έλλειψη της απαραίτητης, τουλάχιστον βασικής εκπαίδευσης, οφείλεται κατά κύριο λόγο η στασιμότητα στην εξέλιξη και την πρόοδο. Άλλες φορές η ανάγκη για επιβίωση, άλλες φορές οι προτεραιότητες στην καθημερινότητα και οι συνθήκες διαβίωσης, που δεν τους επιτρέπουν να έχουν σταθερή εργασία και μόνιμο τόπο κατοικίας, με ότι αυτό συνεπάγεται, δεν βοηθούν να ωριμάσουν οι συνθήκες και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε να αλλάξουν αυτές οι κοινωνικές συμπεριφορές.
Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι η απούσα πολιτεία, που τόσα χρόνια επιλέγει να μην κάνει τίποτα ή να κινείται επιδερμικά χωρίς να δίνει λύσεις σε προβλήματα και κυρίως να φροντίζει ώστε να μην υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ίσως κάποιοι να μην θέλουν να αλλάξει κάτι, ίσως είναι ψηφοθηρική η αποστασιοποίηση και να βολεύει, γιατί είναι εύκολη η χειραγώγηση όταν υπάρχει έλλειψη παιδείας και σωστών προτύπων. Άλλωστε «είναι πολλά τα λεφτά, Άρη», και ο νοών νοείτω.

Τα παιδιά αυτά, θύματα κοινωνικής συμπεριφοράς, δεν θα πάνε πότε σχολείο, δεν θα μορφωθούν, δεν θα επιλέξουν την επαγγελματική τους πορεία και δεν θα ζήσουν πότε αυτό που όλοι εμείς θεωρούμε αυτονόητο, τη ζωή των επιλογών μας.

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε περισσότερα. Συμφωνώ